Какво искат тийнейджърите? За да постигнете успех: какво означава това през 14 години. Това, което момчетата искат тийнейджърите искат


Съдържание:

В новата си книга, психолог Катрин Murashova главно разказва историите от практиката и разглежда случаи на консултации за деца и възрастни, които тя успя (или неуспешни), за да помогне. Но една глава се откроява от тази серия, така ни възлюби есе - това е около изследването, или по-точно изследване, което показва как се променят желанието на тийнейджърите на всеки 15-20 години.

Това не е научно изследване. Честно казано, това изобщо не е изследване. Може би човек може да го наречем проучване, по-точно, трите проучвания, но тя е твърде малка и пробата е невалиден. Да, и компетентността на изследователя (особено авторът на първото проучване) е много съмнителна. Но въпреки това ...

1977-та

Когато бяхме по-млади тийнейджъри (11-14 години), имахме много популярни въпросници. Момиче (винаги едно момиче, момчетата или по-малко се интересуват от други хора, или да го разглеждат под достойнството им) фабрика специална тетрадка, всяка страница, са точни красив почерк е влязъл в обикновен въпрос: "На колко години сте?" "Как се казваш", "Коя е любимата ви храна?", "Коя е любимата ви книга?", "Какво музикална група харесвате?".

Тези профили с желание отговориха на момичетата и момчетата, а след това на автора на въпросника с приятелите си за дълго време в четене и обсъждане на отговорите и по този странен начин в познаване на вътрешния свят на своите връстници (у дома бяхме много невербална и едва ли може да се говори за себе си). След една тетрадка, съхранявана на рафт в писалищна, а понякога и се екстрахира в светлината, за да се изясни нещо.

Все още имам такъв бележник. Като тийнейджър, аз бях повече от "момче" на психични прояви и затова узрели за извършване на изследването си късно, почти 15 години. Естествено, направих всичко възможно да направят въпросите ми оригинални. Един от въпросите беше: "Какво да постигнете в живота на успеха? Какво искате да постигнете сами? ".

Общо 33 души, 13 момчета и 20 момичета отговориха на него в бележника ми. Възраст от 14 до 16. Година на 1977г. Мястото на проучването е младежки лагер "Комсомол", в който обикновени ученици от Ленинград подхвърлят ряпа през юни.

Десет отговора са еднакво безлични: "Искам да бъда щастлив". Две спецификации, характерни за тийнейджърите: "Щастието е, когато се разбере".

още 15 отговори, касаещи професията и обучението в гимназията ", отиде в колеж", "да се превърне в един инженер", "да се превърне в главен инженер", "за да стане лекар", "да стане учител в основно училище", "лети в космоса", "да се научи да се вози в експедиции и командировки "," станете моряк ". Тази група включва собствения си отговор (авторски профили традиционно първият отговор тя се) ", за да стане учен и откриване на тайните на природата."

Само един отговор за пари (от момче, което в нашата среда беше сметнато за глупаво): "успехът е, когато искате да купите или да получите каквото искате". Петима души са отговорили лично или обществено морално ", за да стане лекар и да помогне на хората, за да спаси живота си", "Успех - е, когато имате нужда от приятел", "за да бъде полезен член на обществото", "честно да служи на страната и да се възползват от своите награди."

И само две са писали за семейството ", голям успех - е да се намери любов, неговата половина" и "щастливо омъжена и живее цял живот с някого, когото обичаш."

1994-та

Много години по-късно, по време на перестройката, по време на работа с психолог, си спомних моя "профил" на училище и често ме помоли да дойда при тийнейджърите: това, което е успех за вас? Понякога записах отговорите. И бях изненадан колко бързо всичко се промени. Имаше много отговори, но в моите бележки намерих само 41 бележки. Възраст от 12 до 16. Години 1994-1996 г.

Повечето от отговорите за пари: "куфар с долари", "банкова сметка", "много пари". Имаше и недвижим имот: "вила в Канарските острови", "къща на морето", "голям апартамент". Имаше и професионални стремежи: "Вашият бизнес с голям доход", "станете банкер", "станете бизнесмен".

Противно на твърденията на тогавашните вестници, никой не искаше да стане валута проститутка или бандит. Много момичета искаха да "не работят, да седят с деца". Само осем души искаха да напуснат Русия и да живеят богато в друга страна (главно в Америка). Шестте все още искаха да станат лекари и учители. Човек искал да стане фермер и да отглежда прасета. За любовта във връзка с успеха не се помни. Инженерът не искаше да стане никого. Никой не искаше да служи на Родината.

2011-та

Преди по-малко от две години, аз, разглеждане на работа гардероба, се натъкнали на картата с отговорите и осъзнах, че за пореден път е повече от десет години (как лети времето!). И какво, пак, всичко се е променило? За около три месеца си спомних моя пробуден интерес, интервюирах тийнейджъри и отбелязах на гърба на същите карти.

Като цяло бях интервюиран от 38 души. Възрастта е почти същата - от 13 до 17. Въпросът е същият. Край на 2011 г., началото на 2012 г.

Седем души все още искат да станат лекари, учители и инженери, без значение какво, обичам те, момчета! Десет души, които го наричат ​​различно, искат да станат длъжностни лица. Още девет - певци, художници, шоуменци.

Налице е и банкова сметка (за пет). Двама души смятат за успешни хора, които имат собствен бизнес. Пет души искат да станат домакини с деца, зависещи от съпрузите си. Човек иска да се ожени за момиче, което има богати родители. Седем вярват: успехът е, ако си роден в богато семейство, тогава всички ще успеете.

Единадесет хората искат да не живеят в Русия, но никой не прекъсва го "изхвърля" Искам да бъда "граждани на света" - там е живял, там са живели ... Три казват: "Успехът - е, когато работата не е досадно, и прави пари и удоволствие ". Две момичета вярват, Едно момче иска да стане президент.

И какво мислиш за всичко това? И какъв е успехът ви? Дали Вашите идеи за успех се променят през целия Ви живот?

Подобни Записи: